Wody kwiatowe

Zbliża się lato, piękne słoneczne dni 🙂 W tym wpisie przybliżę co to jest woda kwiatowa, która może wam się przydać na letnie dni do pielęgnacji ciała i włosów.

Co to jest woda kwiatowa?

Wody kwiatowe, czyli hydrolat to aromatyczne wody, które są produktem ubocznym wytwarzania olejków eterycznych w procesie destylacji z parą wodną. Nazwa wywodzi się od łacińskich słów oznaczających wodę i mleko ponieważ woda kwiatowe od razu po destylacji mają mleczne zabarwienie. Hydrolaty zawierają zazwyczaj nie więcej niż 1% olejów eterycznych, zawierają wszystkie roślinne esencje, ale mają dużo łagodniejszy charakter. Dzięki takim właściwością dobrze sprawdzają się jako składniki preparatów do pielęgnacji skóry.

Jak wygląda destylacja z parą wodną?

Głównym zbiornikiem jest kolba destylacyjna, w której znajduje się surowiec roślinny. Zbiornik od spodu jest ogrzewany przez płomień, powodując gotowanie wody w wyniku czego powstaje para wodna. Para przenika przez surowiec roślinny, unosząc lotne substancje z kolby do góry w stronę wylotu prowadzącego do zbiornika kondensacyjnego. Do tego zbiornika wprowadzana jest zimna woda, która powoduje skraplanie się destylatu. Na powierzchni hydrolatu gromadzi się olejek, który w kolejnej fazie jest oddzielany – oba produkty wpływają do osobnych zbiorniczków.

Hydrolaty – przydatne informacje

  • Hydrolat oczaru wirginijskiego – produkt destylacji kory i gałązek oczaru wirginijskiego, sprawdzi się jako tonik to cery tłustej ze skłonnością do wyprysków, działanie ściągające.
  • Hydrolat pelargonii – destylacji poddawane są części nadziemne pelargonii pachnącej. Przeznaczony do cery tłustej jako dodatek do maseczek z glinki.
  • Hydrolat melisy – produkt destylacji liści melisy lekarskiej. Dobrze sprawdza się jako dodatek do kremów do masażu działając odprężająco i poprawiające nastrój.
  • Hydrolat nagietka – produkt destylacji kwiatów nagietka lekarskiego. Sprawdza się jako środek tonizujący do skóry podrażnionej i ze skłonnością do wyprysków.
  • Hydrolat bazylii azjatyckiej (tulsi) – produkt destylacji nadziemnych części bazylii azjatyckiej. Dobry jako składnik mleczek do skóry z tendencją do wyprysków.
  • Hydrolat lawendy – pozyskiwany z destylacji kwiatów lawendy wąskolistnej. Sprawdza się jako dodatek do kremów i mleczek, stosowany do każdego rodzaju cery.
  • Hydrolat bazylii – produkt destylacji liści bazylii pospolitej. Sprawdza się przy skórach skłonnych do wyprysków dzięki posiadaniu właściwości przeciwbakteryjnych.
  • Hydrolat mięty pieprzowej – destylacji poddawane są nadziemne części mięty pieprzowej. Aplikowany na zmęczone stopy od razu przynosi ulgę.
  • Hydrolat neroli – produkt destylacji kwiatów pomarańczy gorzkiej. Sprawdza się jako mgiełka po gorącej kąpieli, działa regenerująco i kojąco na skórę.
  • Hydrolat rumianku – destylacji poddawane są kwiaty rumianku pospolitego. Rozpylony na skórę poparzoną słońcem od razu przynosi ulgę. Dobry jako składnik do wszelkich preparatów kosmetycznych.
  • Hydrolat werbeny cytrynowej – produkt destylacji liści werbeny cytrynowej. Sprawdza się przy cerach z problemami trądzikowymi.
  • Hydrolat limonki – destylacji poddawany jest owoc limonki. Wykorzystywana do kosmetyków odświeżających i chłodzących do spieczonej skóry.
  • Hydrolat szałwii muszkatołowej – destylacji poddawane jest szałwia muszkatołowa. Dobrze sprawdzi się do skóry tłustej i spuchniętej jako środek ściągający i tonizujący.
  • Hydrolat róży damasceńskiej – destylacji poddawane są płatki róży, sprawdza się jako mgiełka odświeżająca do rozpylania na włoscy w ciągu dnia.
  • Hydrolat kocimiętki – destylacji poddawane są liście i kwiaty, przydaje się jako łagodny środek odstraszający owady, dlatego dobrze sprawdzi się przy letnich wędrówkach.
  • Hydrolat ogórka – destylat owocu ogórka pospolitego, ma właściwości chłodzące, i nawilżające. Sprawdza się jako mgiełka na spieczoną skórę.
  • Hydrolat rozmarynu – poddawane destylacji są liście, składnik kremów i mleczek odmładzających.
  • Hydrolat geraniowy – destylacji poddawane są liście. Dobrze sprawdza się do cery naczyniowej, zaczerwienionej, podrażnionej, tłustej, po goleniu i depilacji. Ma właściwości: antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antywirusowe, zmniejsza zaczerwienienie, wybroczyny, działa łagodząco.

Wody kwiatowe można używać na wiele sposobów. Jako składnik balsamów i kremów, preparat tonizujący do twarzy i ciała, samodzielnie lub w połączeniu z innymi składnikami. Przy zmęczonych i opuchniętych oczach jako kompres, w szamponach i płukankach do włosów jako składnik ziołowy. Hydrolat może służyć samodzielnie do zmywania makijażu, jako składnik do mgiełek zapachowych, bądź perfum. Może być dodawany do maseczek z glinek oraz musujących kulek do kąpieli.

Jak przechować wody kwiatowe?

Odpowiednie przechowywanie wód kwiatowych jest bardzo ważne gdyż zawierają dużą ilość wody i nie zawierają środków konserwujących. Wody kwiatowe powinny być przechowywanie w ciemnym i chłodnym miejscu, zamknięte w ciemnej, dobrze zakręconej buteleczce tak by chronić przed dostępem promieni słonecznych. Przy odpowiednim przechowywaniu hydrolat może nam służyć nawet rok. Dobrze sprawdzają się buteleczki z rozpylaczem, które nie zmuszają do otwierania dzięki czemu zachowują dużej świeżość i nie maja dostępu bakterii i tlenu.

Ważne jest sprawdzanie czy preparat jest dobry do użytku. Jeżeli zauważymy, że woda jest mętna, pływają w niej jakieś drobinki, pleśń czy jest zmieniony zapach to należy wyrzucić wodę kwiatową by sobie nie zaszkodzić!

Pamiętajcie by znaleźć wodę kwiatową odpowiednio dobrana do problemu skóry z jakim się borykamy 🙂 Naturalne i proste metody są najlepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *