Peelingi chemiczne cz. 6 – kwas mlekowy

Jakie jest pochodzenie kwasu mlekowego?

Kwas mlekowy naturalnie pozyskiwany jest z kwaśnego mleka, jogurtu, maślanki oraz z jabłek, pomidorów i piwa.

Jakie jest działanie kwasu mlekowego?

– nawilżające (stymuluje produkcje ceramidów w skórze, tym samym wpływa na uszczelnienie bariery lipidowej    naskórka co zapobiega utracie wody),

– złuszczające,

– obniżające pH skóry,

– normalizujące procesy rogowacenia,

– poprawiające strukturę kolagenu,

– ujędrniające i poprawiające elastyczność skóry,

– antybakteryjne i udrażniające pory skóry (zapobiega tworzeniu stanów zapalnych).

Dla kogo jest polecany kwas mlekowy?

Dla osób mających problem z:

– utratą jędrności,

– stanami zapalnymi,

– trądzikiem,

– zmarszczkami,

– nadmierną suchością skóry,

– przebarwieniami.

Kwas mlekowy częściej stosowany jest w połączeniu z innymi peelingami chemicznymi. Występie naturalnie w naszej skórze i włosach.