Peelingi chemiczne cz. 5 – kwas pirogronowy

Jakie jest pochodzenie kwasu pirogronowego?

Kwas pirogronowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów. Naturalnie pozyskiwany z jabłek, sfermentowanych owoców czy octu.

Jakie jest działanie kwasu pirogronowego?

– właściwości sebostatyczne,

– działanie przeciwbakteryjne,

– złuszczające,

– rozjaśniające,

– nawilżające,

– w skórze właściwej stymulacje produkcję kolagenu, elastyny i glikoprotein,

– zmniejszające spójność korneocytów w warstwie rogowej.

Dla kogo jest polecany kwas pirogronowy?

Dla osób, które mają problemy z:

– fotostarzeniem i starzeniem się skóry, zmarszczkami,

– trądzikiem zapalnym i nie zapalnym,

– bliznami potrądzikowymi,

– wiotkością skóry,

– łojotokowym zapaleniu skóry,

– zaburzeniami rogowacenia.

Kwas pirogronowy w swojej budowie chemicznej jest pokrewny z kwasem mlekowym. Efekty po serii zabiegów z użyciem tego peelingu chemicznego są porównywalne do efektów przy użyciu peelingu TCA. Przy zabiegu z użyciem kwasu pirogronowego może pojawić się delikatny rumień i mrowienie skóry.

One thought on “Peelingi chemiczne cz. 5 – kwas pirogronowy

  1. Pingback: Peelingi chemiczne część 5 – kwas pirogronowy | Twoje Mini Spa - gabinet kosmetyczny Kraków - dermapen, makijaż permanentny, peelingi chemiczne, zabiegi pielęgnacyjne, depilacja, manicure, mezoterapia igłowa, Kurdwanów, Bieżanów, Wola Duchacka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *